"Bu yıl da soğuk geçecek"

Sobacı esnafı Kadir Kumaş, doğalgaz masraflarından endişe eden vatandaşların sobaya ilgi gösterdiğini söyledi. Önceki senelere göre soba alımlarına talep arttığını ifade eden Esnaf Kadir Kumaş, bu yılın daha soğuk geçeceğini aktardı. Doğal gazla ısınılamayacağını, yanına sobada kuralım diyerek vatandaşın ilgisinin arttığını aktaran Kumaş, “Kömür fiyatları bildiğim kadarıyla 7 binle 10 bin arasında değişiyor. Doğal gaza bakıldığında daha karlı, kömür daha pahalı ama genelde odun yakıyorlar” dedi.

"Vicdansız şekilde üstümüze geliyorlar"

Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, dükkan sahiplerinin vicdansız şekilde esnafın üzerine geldiğini aktardı. Kahveci esnafının kullandığı malzemelere de gizli zam geldiğini kaydeden Çoban, “Yeri kendine ait olan ayakta kalmaya çalışıyor. Doğal gaz faturaları bakalım ne müjdeleyecek bize, herhalde bu kış da doğalgaza elektriği çalışırız gibime geliyor” diye konuştu. Yazın cepten harcadıklarını şu anda kış ayları geldiğini ve kaloriferleri yaktıklarını kaydeden Çoban, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunun yanında erken kararmalar var, elektrik faturalarımız yüksek gelecek. Kiralar aldı başını gidiyor, bir çare bulunmadı. Dükkân sahipleri bizlere vicdansız şekilde üstümüze geliyorlar. Çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Zaten kahvelerimizdeki müşterilerin yoğunluğu emeklilerde emeklilerimiz de ayağını çekti. Tabi emeklilerin maaşlarından dolayı şu anda kahvelerimizde soğuk sıcak ikram edemiyoruz oyunlarda bile yandaki misafire çay veremiyoruz. Kahveci esnafın kullandığı malzemelere gizli zam geliyor. Bir açıklama da yapılmıyor. Dolar düşüyor çıkıyor yerinde kalıyor biz yine zam yiyoruz. Şu anda geçen seneyle bu senenin arasındaki çay fiyatlarımız yani kuru çay hemen hemen yüzde 100 artış yaptı. Böyle olunca kahvecinin bu kış işi zor olacak çoğu kahvecilerimiz devir ediyor, çoğu kapatıyor. Resmi rakamlar bize ulaşmadı ama eskiden bir kahveci 30 sene yapardı bu işi kahvecinin ismiyle anılırdı ve emekli öğretmenler, emekli astsubaylar, esnaflar kahvelere çıkardı. Yöresel şekilde Sivrihisarlılar, Emirdağlıların çıktığı kahveler vardı. İnsanlar oraya gider bilgi alışverişi yapardı. Zaman zaman spordan sanattan ekonomiden bilgi alışverişleri yapılırdı. Onlar da kalmadı kahvecilik kültür yuvalarıydı, ekonomi bunu da bozdu yavaş yavaş. Kahveci daralma noktasına geldi, durum hiç iç açıcı değil. Yeri kendine ait olan ayakta kalmaya çalışıyor. Doğal gaz faturaları bakalım ne müjdeleyecek bize herhalde bu kış da doğalgaza elektriği çalışırız gibime geliyor. Şimdi biz de takip ediyoruz esnafın mağdur olmaması için fiyatları güncelliyoruz ama şu anda kahvelerde çay 100 TL, kırsalda 7 liranın üstüne çıkamıyoruz. 1 TL zam yapınca müşterilerle tartışıyorlar. Sıkıntılarımız büyük inşallah aşarız. Duruma göre hareket ediyoruz. Eskişehir’de bizim meslekteki kaymağı markalı kahveler götürüyor. Çünkü bizde çay 10 TL ise onlarda 40 TL bizde soda 15’se onlarda 60. Onlar da vergisini başka yüklere yatırdığı için Eskişehir’imize de bir faydası olmuyor.”

"Yorgan, battaniyeyle ısınacağız"

Emekli vatandaş Mehmet Ömürlü de, “Her kış olduğu gibi bu kış da bize zor geçecek. Ben emekliyim. Yorgan battaniyeyle ısınacağız. Kış zorluyor kasım ve aralık aylarında Eskişehir ayazı ve soğuğu çok oluyor ısınmak mümkün olmuyor ne kadar yalıtım da olsa kış sert geçtiği için insanlar ısınmak için dışarı çıkıyor.”ifadelerini kullandı.

"Zor günler bekliyor"

20 Aralık serbest piyasada döviz fiyatları 20 Aralık serbest piyasada döviz fiyatları

Harb- İş Şube Başkanı Hasan Atak ise her geçen gün hayat şartlarının daha da zorlaştığına ve her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Alım gücünün düşmesi ve ücretlerin maalesef enflasyon karşısında erimesi TÜİK verileri açıklıyor ama bu veriler gerçeği yansıtmıyor. Bu verilerin gerçeği yansıtmadığını da zaten çarşıda, pazarda görüyoruz. Okullar açıldı, insanlar çocuklarının eğitim masraflarını karşılayacak parayı gerçekten bulamadılar. İşçiler de öyle. Emeği ile geçinenler de öyle. Şimdi önümüzde kış var. Kışın da maalesef aslında yılbaşına kadar belki zor olan şartlarımız var. Doğalgaz fiyatlarının, elektrik fiyatlarının artması ama beklentimiz maalesef yılbaşından sonra daha büyük zamların geleceği yönünde. Ve enflasyon karşısında da istedikleri rakamlara ulaşamayan maaşlardan kaynaklı olarak herkes biraz daha zorlanacak, herkes evine götürdüğü ekmeği biraz daha küçülterek götürecek. Bizi zor değil çok zor günler bekliyor diye düşünüyorum."

"Mefta haline geldik"

Emekli Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç da, "Kış baya çetin geçecek. Emekliler şu an da ölüm sınırını aşmak üzere. Artık mefta haline geldik. Emekliler kışın ne yapacak? Emeklilerin aldığı 12 bin TL aylık. Kiralar uçtu gidiyor malumunuz. Emeklilerin ödü kopuyor kiralar uçacak diye. Pazarına gidemiyor, dışarı çıkamıyor, sosyal hiçbir aktiviteye katılamıyor. Şimdi de kara kara düşünüyor. Kışı nasıl geçireceğim diye? Acaba kalır mıyım, ölür müyüm mücadelesi veriyor. Kışın doğalgaz herkesin belini büküyor. Çalışanların da belin büküyor. Elektrik, su faturaları keza öyle. Alım gücü, gıda. Bunların hepsi birbirine eklenince daha zor oldu. Emekliler kış geldi, hastaneye nasıl ulaşacağım diyor. Elimde baston, devlet hstanesine nasıl gideceğim diyor. Özel hastaneye gitmek daha zor diyor. Emeklileri zor ama çok zor günler bekliyor" diye konuştu.

TUĞBA AKTAY

Kaynak: Tuğba Aktay