TOPYEKÜN HAREKET EDİLMELİ
Eskişehir Turizm Birliği Başkanı Deniz Demir, Rota Business Hotel'de basın mensupları ile bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demir, termal altyapı konusunda bazı kurumlarla iş birliği yapılması ve topyekün hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Şehirde 100’den fazla otel bulunmasına rağmen, yalnızca 2-3 tanesinde termal altyapı mevcut. Bu tür yatırımlar büyük maliyetler gerektiriyor ve bireysel çabalarla değil, valilik, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle mümkün olabilir. Şehirde turizmi yılın 12 ayına yaymak istiyorsak, topyekûn bir hareket başlatmamız şart" şeklinde konuştu.
KIŞIN TURİST SAYISI AZALIYOR
Başkan Demir, Eskişehir'in yaz aylarında yoğun turist ağırladığına dikkat çekerek, "Şehrin kültürel ve eğlence dolu yapısı, Porsuk Çayı, parkları, Odunpazarı bölgesi ve müzeleri turistler için cazip birer ziyaret noktası haline getiriyor. Ancak kış aylarında, iklim şartlarının zorluğu nedeniyle şehir aynı turist potansiyeline ulaşamıyor. Kış turizmine yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen, Bolu, Bursa, Uludağ gibi destinasyonlarla rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bu nedenle kışın Eskişehir, daha çok iş amaçlı gelenlerin oluşturduğu bir ekonomik değerle sınırlı kalıyor" dedi.
SAĞLIK TURİZMİNE YÖNELMELİYİZ
Sağlık turizmi konusunda Eskişehir'in tam anlamıyla değerlendirilmediğine dikkat çeken Demir, "Sağlık turizmi konusunda da maalesef potansiyelimizi tam anlamıyla değerlendiremiyoruz. Eskişehir, termal turizmin ilk başladığı şehirlerden biri olmasına rağmen, bu alandaki fırsatlar yeterince kullanılamadı. Hamamyolu bölgesi, geçmişte termal suyun Porsuk Çayı gibi şehrin içinden geçtiği bir yerdi ancak bu altyapı yeterince korunamadı. Bu konuda örnek bir başarı hikâyesi olan Afyon, altyapı yatırımları ve uluslararası tanıtımlarıyla hem Türkiye’de hem de dünyada termal turizmin başkenti haline geldi. Eskişehir’in Kızılinler bölgesinde 50-55 derece sıcaklıkta termal su kaynağı bulunuyor. Ancak bu potansiyelin değerlendirilmesi için yatırımcıların teşvik edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
YABANCI TURİSTLER YENİ PAZARLAR OLUŞTURUYOR
Eskişehir'de bir çok kültürel faaliyetin bulunduğunu, Bulgaristan ve Rusya’dan turist akını olduğuna dikkat çeken Demir, "Eskişehir’in güçlü yanları arasında kültürel ve sanatsal etkinliklerin yoğunluğu bulunuyor. Şehirde 25-30 özel tiyatro faaliyet gösteriyor, konserler ve festivaller düzenleniyor. Özellikle Odunpazarı bölgesi, sanatçıların ve televizyon programlarının ilgisini çekiyor. Yılmaz Büyükerşen ve ilgili belediyelerin bu alandaki çalışmaları şehre önemli bir katma değer sağladı. Bunun yanı sıra Bulgaristan ve Rusya’dan gelen turist gruplarıyla yeni pazarlar oluşturuluyor. Mevlana ve Yunus Emre temalı turlar, şehre turist çekme konusunda önemli bir rol oynuyor" ifadelerini kullandı.
HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ
Turizm konusunda şehrin tüm dinamiklerinin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, son olarak şunları söyledi, "Ancak, kışın turizmi canlandırmak ve ekonomik sorunlara çözüm bulmak için sadece mevcut imkanlarla yetinmek yeterli değil. Sağlık turizmine yapılacak yatırımlar, termal su kaynaklarının değerlendirilmesi ve şehrin tüm dinamiklerinin iş birliği içinde hareket etmesi gerekiyor. Bu süreçte, hem turistlerin hem de yerel halkın daha iyi koşullarda faydalanabileceği bir altyapı sağlamak için hep birlikte çalışmalıyız."