23 Nisan TBMM’nin açılışının 105’inci yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de kutlamalar yapılıyor. 2Eylül Haber’e konuşan eğitim sendikaları ve bazı sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, siyasi parti il başkanları “Eski bayramların coşkusu ne yazık ki yok. Ekonomideki bozulma ve iktidarın eğitim politikaları bayramlarımızdaki coşkuyu da azaltıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bazı sendika yöneticileri ve siyasi parti yöneticileri de bayramların coşkuyla kutlanmaya devam ettiğini özellikle okullarda hafta boyunca etkinlik düzenlediğini okullarda coşkunun devam ettiğini belirttiler. Coşkunun eksilmediğini bilakis artığını belirten bazı sendika ve siyasi parti yöneticileri, “23 Nisan coşkusunun her daim artarak devam edeceğinden kuşkumuz yok” ifadelerini kullandılar.
İşte 23 Nisan coşkusu hakkında söylenenler:
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Kamuran Arıkan
23 Nisan kutlamalarında eski coşkular pek yaşanmıyor. Her şeyde olduğu gibi. Nasıl eski bayramlar, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı eskisi gibi değilse Milli Bayramlar da maalesef eskisi gibi şenli, heyecanlı olmuyor. Biz kendi dönemimizden de hatırlıyoruz, ilk öğretmenliğe başladığımız dönemlerden de hatırlıyoruz. 23 Nisan özellikle ilkokul öğrencileri için çok önemli. 3-4 ay öncesinden çalışmaların yapıldığı bir bayramdı. Tabii ki Atatük'ün çocuklara hediye ettiği bir bayram. Dünyada böyle bir şey yok başka. Bunun önemi o zamanlar biraz daha anlaşılıyordu ama şu anda her şeyde olduğu gibi bazı şeylerin kıymeti anlaşılmıyor. Niye 23 Nisan, niye çocuklar bunun önemi maalesef şu an pek dikkate alınmıyor.
ADD Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Avcı
Eski törenler şu an mevcut değil. Çünkü halka hitap neden değil tamamen prosedür gereği yapılan kutlamalar. Artık resmi bayramlar. Bu sadece 23 Nisan için de geçerli değil ve tamamen konusunun dışında yani dünyada tek olan bir çocuk bayramı. Türkiye'ye aittir. Mustafa Kemal'in çocuklara hediyesidir. Ama artık o eski ruh bırakılmamış durumda. Çünkü mevcut iktidar her zaman ki gibi gene yapılan doğruyu denetletmenin tarafında ama biz de onu kabullenmeyeceğiz. Ve kutlamaya devam edeceğiz. Sahada, meydanda halkla beraber. Bu bayramımıza sahip çıkacağız.
Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanı Erol Ger
Yaşadığımız ekonomik durumlar maalesef bayram kutlamalarını etkiliyor. İnsanlar ekonomik koşullarını düşünmekten bırakın 23 Nisan gbii ulusla bri bayramı maalesef Ramazan Bayramı'nı dahi içtenlikle kutlayamıyorlar. Sonuç ne olursa olsun ekonomik koşullara dayanıyor. Gündüzler İlkokulu ve Ortaokulu'nda az önce bayram kutlamasına katıldım. Coşku var mı? Okullarda öğrenciler coşkuyla bayram diye seviniyorlar. Özellikle küçük çocuklar hazılık yapıp seviyorlar. Köylüler çocukları için geliyorlar ve o coşkuya ortak oluyorlar. Ama eski coşkuyu mümkün değil bulamıyoruz. Maalesef Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış uygulamaları öğretmenlerin de moralini bozuyor. Sanki artık her geçen gün bayramlar eski özelliğini yitiriyor gibi. Kısacası bayramlar eskisi gibi coşku ile kutlanmıyor.
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Akar
Şu anda Meserret İnel İlkokulumuzdayım. Müdür yardımcısı arkadaşlarımızla oturuyoruz. Arkadaşlar diyor ki, Başkanım 1 haftalık bir süreç bayram kutlamaları ile dolu dolu geçiyor. Her gün bir yerde bir etkinlik. Şu anda okulumuz neredeyse 1 hafta boyunca tüm Eskişehir'deki bayram kutlamaları sebebiyle her yere öğrenci gönderiyor. O coşku şu anda da yaşanıyor. Şu an okuldayım gördüm, koridorlar süslenmiş, bahçe süslenmiş, provalar yapılıyor, yapılmış. Yarın için heyecanlı bir bekleyiş var.
CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz
Kutlamalar bu sefer önceki yıllara göre iyi olur. Son gelişmeler halkın kenetlenmesini arttırdığı için geçmiş yıllara göre daha coşkulu kutlanacağını düşünüyoruz ama en coşkulu kutlama biz iktidar olduğumuzda yapılacak. Halk coşkuyla kutluyor ama iktidar bu bayramlara her zaman ki gibi önem vermiyor. Bu anlamda belediyelerimiz nezdinde çok ciddi etkinlikler olacak. Halkın ilgi, alakayla bu etkinliklere katılacağını öngörüyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sonuçta önemli bir bayram, Meclis'in açıldığı gün ama iktidar nezdinde bu anlamda bir etkinlik yapılmaması da halk tarafından ciddi bir tepki yaratıyor.
MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir
23 Nisan kutlamalarında eski coşku gayette güzel yaşanıyor. Eskisi gibi değişen bir şey yok. Aksine üstüne koyarak gidiyor. Herkes bu konuda Partiler, STK'lar farklı etkinlikler gerçekleştiriyor. Önceden sadece okullar çeşitli etkinlikler yapıyordu. Şu an Partiler ve STK'lar da farklı farklı etkinlikler yapıyorlar.
İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan
23 Nisan törenlerinde tabii ki eski coşkular yaşanmıyor. Normal olarak bu duruma baktığınızda daha önceden okullarda haftalar öncesinde programlar hazırlanırdı. Tabii Taşımalı Eğitim Sistemi'nden önce Köy Okulları'ndaki coşkular daha farklı, daha da başkaydı. Televizyonlarda 23 Nisan veya diğer Milli Bayramları'mız ile ilgili çok ciddi programlar hazırlanırdı. Sokaklarda bir bayram havası hakimdi. Bugünlere baktığımızda bunlar yaşanmıyor. Bunların nedenlerine baktığımızda tabii ki ekonomideki yapı, Milli Eğitim'deki şu anki çürümüşlüğün ortaya çıkma hissiyatı. Teknolojinin bu kadar ilerlemiş olması bunlara genel olarak etken diye düşünüyorum.