Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Yeni Çevre Yolu’nu TBMM gündemine taşıdı. CHP Eskişehir Milletvekili Arslan, Eskişehirlilerin uzun yıllardır yapılmasını beklediği ve AKP’li siyasetçilerin her seçim döneminde vaatleri arasında yer alan Eskişehir Yeni Çevre Yolu’nun ne zaman yapılacağını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

“ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Eskişehir Yeni Çevre Yolu’nun Eskişehir için taşıdığı öneme dikkat çeken Arslan, “Eskişehir’imizi, Ankara, İstanbul, Kütahya, Bilecik, Bursa şehirlerine bağlayan çevre yolu şehrimiz için büyük önem taşımaktadır. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde yüzlerce sanayi tesisi bulunmakta, buna ek olarak bölge civarında Galericiler Sitesi, EMKO Mobilyacılar Sitesi, Eskişehir Toptancılar Sitesi, Tornacılar ve Oto Tamirciler Sitesi, TEKSAN Sanayi Sitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hal tesisi de bu bölgede yer almaktadır. Bu tesis ve işletmelerde çalışan sayısı da yaklaşık 100 bin kişidir. Ayrıca Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi de bu yol üzerindedir” dedi.
Mevcut çevre yolunda yaşanan yoğunluk nedeniyle sıklıkla trafik kazaları meydana geldiğini söyleyen Arslan, “Sıklıkla can ve mal kayıplarına sebebiyet veren trafik kazaları oluyor” dedi. 

 “ŞEHRİMİZ İÇİN ELZEM BİR KONU”

Odunpazarı Belediyesine yeni kardeş Odunpazarı Belediyesine yeni kardeş

Yeni Çevre Yolu’nun 2025 Yılı Yatırım Programı’nda yer almadığına dikkat çeken Arslan, “Mevcut çevre yolunun şehir içinde kalması, yıllar içinde çevre yolu etrafında nüfus yoğunluğunun oluşması, Eskişehir sanayisinin yüzlerce tesis ve işletmesi ile bu tesislerde çalışan on binlerce yurttaşımızın bu yolu kullanmak zorunda olması ve nihayet şehrimizi birçok diğer şehre bağlaması nedenleriyle yeni çevre yolunun yapılması elzemdir” dedi. 

AKP’Lİ NEBİ HATİPOĞLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

AKP Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun Yeni Çevre Yolu’na ilişkin önerdiği yap-işlet-devret modeline ilişkin ifadelerini hatırlatan Arslan, “Bu sorunla ilgili olarak AKP Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu 16 Ocak 2025 tarihinde yapmış olduğu değerlendirmesinde; ‘Bugüne kadar çevre yolu ile ilçe bağlantı yollarının yapılmamasından ve tamamlanmamasından önceki AKP milletvekilleri ve il başkanlarının sorumlu olduğunu, bu dönem mutlaka bu yolların yapılarak tamamlanacağını, çevre yolunun ilimiz İmişehir mahallesinden başlayarak, Bursa yoluna bağlanacağını, bu yolun yaklaşık maliyetinin 600 milyon € olduğunu, merkezi idare bütçesi ile bu yolun yapımının mümkün olmadığını, yap-işlet-devret modeli üzerinde çalıştıklarını ve en kısa zamanda ihale sürecine hazırlanıldığı’ ifade etmiştir” dedi.

İBRAHİM ARSLAN’DAN BAKAN URALOĞLU’NA ALTI SORU

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yanıtlaması için yönelttiği altı soru şu şekilde:
“-Bakanlığınızca Eskişehir’e yeni bir çevre yolu yapılacak mıdır?
-On beş yılı aşan süre içinde değişik bakan, milletvekili ve iktidar yetkililerince çok defa sözler verilmesine rağmen bugüne kadar yeni çevre yolu neden yapılmamıştır?
-AKP Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun, yıllarca yeni çevre yolunun yapılmamış olmasından, önceki dönemlerde görev yapan AKP’li bakan ve milletvekillerini sorumlu tutması hakkındaki düşünceniz nedir?
-Yeni çevre yolunun “2025 yılı yatırım programına” konulmamasının gerekçesi nedir?
-AKP Milletvekili Nebi Hatipoğlu tarafından Eskişehir kamuoyuyla paylaşılan değerlendirme kapsamında bakanlığınızca yeni çevre yolu ile ilgili bir maliyet çalışması yapılmış mıdır? Yapıldıysa maliyet ne kadardır?
-Yine sayın milletvekilinin açıkladığı üzere Eskişehir yeni çevre yolunun merkezi idare bütçesi ile yapılmasının mümkün olmadığı, ancak yap-işlet-devret modeli ile bu yolun yapılabileceği açıklaması doğru mudur? Açıklamada belirtilen ihale süreciyle ilgili herhangi bir çalışma ve hazırlık var mıdır?”

Kaynak: 2Eylül Haber