Sivrihisar’ın Kaymaz mahallesinde ÇED raporu onaylanması halinde Kaymaz’ a 600 metre mesafede 40 metre derinliğinde 5.500.000 metreküp kapasiteli Siyanürlü Zehirli Atık Barajı inşa edileceğini belirten Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman,”

Şirketin hazırladığı ÇED raporuna göre 5 milyon 500 bin metreküp yapılacak 3. zehir atık barajı 10 yılda dolacaktır. Durum böyle olunca dördüncü ve beşinci zehirli atık barajı yapılması kaçınılmazdır. Bunun neticesinde 1 milyon kişi ve Kaymaz diye bir mahalle kalmayacaktır. Kaldı ki altın uğruna Kaymaz mahallesinin taşıttırılması bile gündemdeyken.. Ayrıca Kaymaz daki meralar, tarım arazileri yani tarım ve hayvancılık yok olacaktır. Ayrıca kanserden senede 60-70 kişinin öldüğü bir mahalle zaman içinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır”dedi.

Yurtman, şunları söyledi:”Türkiye’de bilinen Atık barajlardan ; 18.10.2016 ve 07.05.2011 de Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki Siyanür Atık havuzunun çökmesi , 19 Kasım 2021de Giresun/Şebinkarahisar/Yeşilkardeş mahallesinde kurşun, çinko, bakır madeni atık havuzu çökmesi , 23 11.2021 Erzincan da yaşanan bir Altın madenine ait atık havuzun patlaması sonucunda mal, can ve çok büyük çevre felaketleri yaşanmıştır, Kaymaz da yaşanmayacağını kim garanti edecektir.Eskişehir Çevre derneği olarak maden çıkartılmasına karşı olmayıp siyanürlü altın madeni ile liç e karşı olduğumuzun bilinmesi isteriz.Şirket 3 kuyudan ayda 85.000 metreküp su çektiğine göre yılda 1.020.000 metreküp su çekmekte olacaktır. Zaten su fakiri olan bir tarım bölgesinde milyonlarca litre su siyanürlü altın madenciliği için zehirlenecek ve zaten azalmakta olan yeraltı su kaynaklarımız daha da azalacak çocuklarımıza, torunlarımıza ne mirası bıkacağız”.

Can HACIOĞLU

Kaynak: 2Eylül Haber