Eskişehir Dişhekimleri Odası Başkanı Cenk Ataç, basın mensupları ile bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Diş Hekimleri'nin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Ataç, "Bizim de ciddi sorunlarımız var. Bunlardan bir tanesi, hızla artan fakülte ve kontenjan sayısı. Şu anda Türkiye’de 50.000 diş hekimi var ve her yıl yaklaşık 10.000 kişi mezun oluyor. Bu artış hızıyla, 4-5 sene içinde diş hekimi sayısı iki katına çıkabilir. Bu durum hem ciddi bir işsizlik sorununa yol açıyor hem de istihdam problemi yaratıyor. Artık diş hekimleri neredeyse asgari ücretle çalışır hale geliyor" dedi.
KAMUDAKİ İSTİHDAM YETERSİZ
Kamudaki istihdam sorunlarının ise çok ciddi boyuta ulaştığını aktaran Ataç, "Kamu tarafından yapılan istihdam mevcut diş hekimi sayısına göre oldukça yetersiz kalıyor. Kamu, hızla büyüyen bu sayıya tek başına cevap veremez. Aynı şekilde özel sektör de bu büyümeyi karşılayamaz. Kamuda çok büyük bir iş yükü var ve hekimler hızlı hasta bakmak zorunda kalıyor. Ancak bakılan hasta sayısına karşılık alınan ücretler de yeterli değil. Bu da büyük bir iş gücü ve stres yaratıyor" diye konuştu.
ASGARİDEKİ ARTIŞ DA HESABA KATILIYOR
Her sene Aralık ayının sonuna doğru tarifelerin bilimsel bir şekilde açıklandığını ve zam oranlarının ona göre belirlendiğini söyleyen Cenk Ataç, "Bizde çok fazla kalem olduğu için her birinin ayrı bir ortalaması var. Yaklaşık olarak, tavsiye edilen listede %43 ile %48 arasında, kalem kalem değişen artışlar olmuştur. Bu artışlar, gerekli masraflara göre değişir ve bir program dahilinde uygulanır. 2024 yılında kullandığımız malzemelerdeki zam oranları ve maliyet artışlarına gelecek olursak; bu tarifeler hazırlanırken, kullanılan elektriğin, doğalgazın, çalıştırılan işçilerin maaşlarının, asgari ücretin artış oranlarının hepsi hesaba katılıyor. Tüm bu veriler işlenerek bir program oluşturuluyor ve tarifeler bu şekilde belirleniyor" diye ifade etti.