EN MANTIKLISI BURSA İSTİKAMETİ

Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl basın mensupları ile bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bingöl, Eskişehir'in Bursa yoluan doğru büyümesi gerektiğini söyleyerek, "Eskişehir kesinlikle Bursa yoluna doğru büyümeli. Daha önce de ifade etmiştim. Eski yöneticilerimiz “Şehir butik şehir olarak kalsın” demişler. Eğer Eskişehir diğer illerden göç alırsa, buranın demografisi değişebilir diye düşünülmüş. Bu nedenle, özellikle şehrin büyümesi Afrin istikametine sınırlandırılmış. O bölgede genişleme imkanı yok. Ankara istikametinde Organize Sanayi Bölgesi var, orada da gelişim çok zor. Diğer tarafta Bozdağ var, bu nedenle o bölgeye doğru gelişmek sınırlı kalıyor. Şehrin büyüyebileceği tek mantıklı yön Bursa istikameti" dedi.

EN DOĞRU TERCİH 

Şehirlerin genelde batıya doğru büyüdüğünü söyleyen Bingöl,  Eskişehir için de bu istikamet en doğru tercih olacağını aktararak, "Ancak burada tarım alanlarının değil, dağlık alanların yerleşime açılması gerekiyor. Bu bölgelere ulaşım, tramvay gibi bir hafif raylı sistemle sağlanmalı. İnsanlar, bu bölgelerden şehir merkezine 10 dakikada ulaşabilmeli" diye konuştu.

BELEDİYELER YAVAŞ HAREKET EDİYOR

Eskişehir'in ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirten Bingöl, yerel belediyelerin konu ile ilgili gerekli adımları atmakta yavaş hareket ettiğini aktararak, "Eskişehir’in bu anlamda kentsel dönüşüm ya da kentsel yenilemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Daha önce de ifade etmiştim, Eskişehir’in şu an 40 bin konuta ihtiyacı var. Bu konut ihtiyacını karşılamak için yeni arsa üretmek çok maliyetli, buna gerek yok. Mevcut bahsettiğimiz mahallelerde, ada bazında emsal ve kat artışıyla bir çalışma yapılırsa, vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmadan bu dönüşüm sağlanabilir. Bu nedenle, bu çalışmaları bir an önce yürürlüğe koymak gerekiyor" diye belirtti.

CİDDİ FİNANSMAN GEREKİYOR

Kentsel dönüşüm konusunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevi olduğunu söyleyen Bingöl, "Ancak ilgili yerel belediyeler isterse burada görev ya da yetki devri yapılabilir. Tabii, muhalif belediyeler “Ben bu işin altından kalkamam” diyebilir. Zaten mevcut koşullarda kalkmaları mümkün değil. Bu iş, ciddi bir finansman gerektiriyor. Belediyelerin ise şu an bu konuda imkanları oldukça kısıtlı. Hele ki Cumhurbaşkanı’nın “Belediyeleri silkeleyin” ifadesinden sonra, belediyeler birer birer sıkıntıya girmeye başladı" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN CEBİNDEN PARA ÇIKMAMALI

Slovakya Başbakanı Fico'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: 'Çok büyük uluslararası, siyasi ve eknomik bir aktörsünüz' Slovakya Başbakanı Fico'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: 'Çok büyük uluslararası, siyasi ve eknomik bir aktörsünüz'

Eskişehir'de minimum dört, beş veya altı katlı binalar yapılması gerektiğini aktaran Bingöl, vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmaması gerektiğini belirterek, "Mahalle bazında farklı çalışmalar yapılabilir. Ayrık nizam esas alınmalı ve çevre dostu yapılar tercih edilmeli. Binaların özellikle güneye bakacak şekilde planlanması çok önemli. Geçmişte yapılan planlamalarda kuzeye bakan ve bitişik nizam yapılar tercih edilmiş. Bu, hiçbir zaman arzu ettiğimiz bir çözüm değil" diye ifade etti.

ZEMİN ELVERİŞLİ DEĞİL 

Eskişehir'de zemin açısından da bir değerlendirme yapılması söyleyen Bingöl, son olarak şunları söyledi, "Eskişehir’in zemini genel olarak çok elverişli değil. Bu nedenle, zemin iyileştirme yapılması gerektiğini savunuyorum. 6 kat ya da 5 kat planlanan yerlerde zemin iyileştirme çalışmalarına ihtiyaç olabilir. Bu maliyetin hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Müteahhitler bu harcamayı yapar, ancak vergi üzerinden bir teşvik sağlanırsa daha istekli olurlar."

Muhabir: Tuğba AKTAY