Açıklamada, 13 yıl önce görevi başında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden genç meslektaşları Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünün, Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildiği hatırlatıldı.

Basın ve kamuoyuna hitaben yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin toplumsal olarak reddedilmesi gerektiği vurgulandı ve etkin yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çağrı yapıldı.

Dr. Nazan Aksaray tarafından yapılan açıklama şöyle:

Suyu boşaltılan Porsuk Çayı hurdacılara teslim oldu Suyu boşaltılan Porsuk Çayı hurdacılara teslim oldu

“Bugün 17 Nisan 2025, bundan 13 yıl önce genç meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ı sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettik.
Dr. Ersin ARSLAN’ın ölüm yıldönümleri Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Bugün, sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anma günüdür, aynı zamanda sağlık çalışanlarına karşı giderek artan şiddete dikkat çekilmesi, şiddetin toplumsal olarak reddedilmesi, gerekli ve etkili yasal düzenlemelerin yapılması için çağrı günüdür.
Değerli Basın Emekçileri,
2023 yılında Türk Tabipleri Birliği’nin yaptığı ve 2289 hekimin katıldığı anket çalışmasında, her 10 hekimden yaklaşık 9’unun, çalışma hayatı boyunca hasta veya hasta yakını tarafından en az bir defa şiddet gördüğü; şiddet görenlerin yaklaşık üçte ikisinin yetkili mercilere bildirimde bulunmadığı ifade edilmiştir.
Türk Tabipleri Birliği’nin talebine rağmen edinemediği, bu nedenle açtığı dava sonucunda elde edilen Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; Ocak 2016’dan Temmuz 2023’e kadar 25 bin 315 adet fiziksel şiddet bildirimi yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonraki veriler yine elde edilemediği için halen mahkeme kararı beklenmektedir.

Aksaray, açıklamasının sonunda, “Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemini kurmak mümkündür!” diyerek şu maddeleri sıraladı:

Sağlıkta dönüşüm projesi hemen durdurulmalıdır.
Yönetici atamalarında mutlak liyakat aranmalıdır.
Performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir.
Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir.
Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır.
Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir.
TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir.”

Muhabir: Özge ZAİM