Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, belediyenin Odunpazarı tarihi bölgedeki kültür merkezinde gazeteciler ile bir araya gelerek, bir yılın değerlendirmesini yaptı. Geçtiğimiz yıl 10 Ocak'da, Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı açıklanan Ayşe Ünlüce, bir yıl sonra belediye başkan olarak gazetecilerin karşısına çıkmış oldu.
TAKAS ÖNERİMİZ KABUL GÖRDÜ
Ünlüce, genel sekreter ve başkan olarak bir yılın değerlendirmesini yapmak istediğini belirterek,” göreve başlar, başlamaz, tasarruf tedbirleri ve SGK borçları gündeme geldi. Biz de bu genelgeye uygun olarak kaynaklarımızı nasıl daha etkin kullanabiliriz, hangi konularda engellerle karşılaşıyoruz ve belediye envanterimizden nasıl faydalanabiliriz diye bir program hazırladık. Bu programa göre, şu anda herhangi bir engele yol açmayacak şekilde önlemlerimizi alarak ve tasarruflarımızı sağlayarak ilerlemeye çalışıyoruz.
Borç konusuna gelirsek, bu daha çok SGK, vergi borçları ve kaynaktan yapılan kesintilerle ilgili. EYT nedeniyle ciddi bir emeklilik yükü de oluşmuştu ve bu sıkıntılar gündeme geliyordu. Ödemelerde bulunmak üzere gayrimenkul takasını önerdik. Evet, bazı mal varlıklarınızı satarak borcunuzu ödeyebilirsiniz, ancak biz kamuda kalmasını tercih ettik. Önceliğimiz kamu malının korunması. Kullanımı kısa vadede mümkün olmayan gayrimenkuller için takas önerilerimiz kabul gördü. Dolayısıyla şu anda, geriye ödemesi çok az ve kolay bir şekilde yönetilebilecek bir borç miktarı kaldı. Bu nedenle yönetilemez bir süreç söz konusu değil”
ÇİFTELER’İN SUYU GELMELİDİR
Ünlüce, 2 Eylül’ün , “dünyada su sıkıntısı var. Çifteler’deki su kaynağı ne olacak” şeklindeki soruya ise şu şekilde cevap verdi:” Biliyorsunuz, ne yazık ki merkezden kaynak sağlama konusunda şanslı değiliz. Bazı bölgeler bu konuda oldukça şanslıyken, Eskişehir maalesef bu şansa sahip değil. Şu anda en önemli su kaynağımız Porsuk Barajı. Hepimizin Kütahya yolunda gördüğü bu barajdan aldığımız suyu tüm evlere temiz ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmak ciddi bir maliyet gerektiriyor. Suyun kalitesi nedeniyle, bu su çok ciddi bir arıtma sürecinden geçiyor. Bu süreçte yüksek elektrik giderleri, ileri teknoloji ve kimyasal masraflar gibi birçok maliyetle karşılaşıyoruz. Çifteler konusunun başlangıcı da tam olarak bu noktadan kaynaklanıyor. Çifteler, hem ikinci bir kaynak oluşturmak hem de tek bir kaynağa bağımlı kalmamak açısından büyük önem taşıyor.En önemli taraflarından biri ise Çifteler’deki suyun daha kaliteli ve kullanılabilir olması. Bu nedenle, daha az kimyasal arıtma ihtiyacı olacak ve bu durum elektrik giderlerini de ciddi ölçüde azaltacaktır. Bu konuda DSİ (Devlet Su İşleri) ile birlikte yürüttüğümüz bir protokol var. Bu protokol kapsamında DSİ tarafından planlama ihalesi yapıldı. Biz de uzun vadeli bir ödeme planı ile buradaki çalışmaların maliyetlerini karşılayacağız. Ancak, süreç ne yazık ki yavaş ilerliyor. Biz, bu projenin hızlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konu, yalnızca belediyemizin değil, Eskişehir’de yaşayan herkesin yakından takip etmesi gereken bir mesele. Hepimizin gündeminde olmalı ve bu konuyu unutmamalıyız.”
ESKİŞEHİR’DE BİLEŞENLER BİR ARAYA GELMELİDİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, 26 rakamının birleştirici rakam olduğunu belirterek, şunları söyledi.”26 Eskişehir’in birleştirici rakamı olarak şehrin tüm bileşenlerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Buradaki temel ortak menfaat, Eskişehir olmalı; ortak milliyetçiliğimiz de Eskişehir milliyetçiliği olmalı. Bu çağrının kaynağı tamamen bu düşünceden geliyor.Burada yaşamak, bu şehirde bulunmak, bu birlikteliğe katılmak için yeterlidir. Bütün bileşenlerin bir araya gelmesini istiyoruz. Daha önce buna benzer girişimler zaman zaman denenmiş olabilir, ancak çok başarılı olduklarını söylemek zor. Bugün Eskişehir’in çevre yolunun bile tamamlanmamış olması, kentsel dönüşümde somut bir adım atılamamış olması düşündürücüdür. Üstelik geçmişte çok ciddi bir deprem yaşamış bir şehir olarak bu konuda hâlâ “bu senin görevin, bu benim görevim” gibi tartışma yanlıştır. Kentsel dönüşümle ilgili belediye olarak yönettiğimiz süreçler var, bir de Bakanlığın yürüttüğü süreçler mevcut. Ancak şu an yürütmeye çalıştığımız bu süreçler, dönüşüm sorumluluğunun sadece çok küçük bir kısmını kapsıyor. Örneğin, bizim Porsuk birikimleri Gündoğulu bölgesinde yürüttüğümüz bir süreç var. Ayrıca Bakanlık tarafından ilan edilen alanlar mevcut. Ancak kentsel dönüşümle ilgili yapılması gereken, sadece belirli alanlarda çalışmalar yapmak değil, bütüncül bir yaklaşım benimsemek”.
50 BİNA TARANDI
Ünlüce, inşaat mühendisleri kapsamında 50 bin binanın taramasının yapıldığını belirterek, “Bu doğrultuda, İnşaat Mühendisleri Odası ile üç belediye olarak yaptığımız protokol kapsamında, dönüşümle ilgili sorulara cevap aradık. Bu cevapların, şehirdeki uzmanlardan çıkacak bir raporla Bakanlığa sunulması ve Bakanlığın bu doğrultuda bir eylem planı oluşturmasını beklemek amacıyla harekete geçtik. Kentsel dönüşüm eylem planı üzerinde çalışmak için ön hazırlık niteliğinde bir protokol imzaladık ve hızlı tarama yöntemiyle bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında, yaklaşık 50 bin binanın taraması yapıldı. Bu, neredeyse şehrin yarısına denk geliyor. Hedefimiz, tüm şehir genelinde bu çalışmayı yürütmek. Önümüzdeki dönemde üçüncü ve dördüncü etapları da gerçekleştireceğiz. Ancak birinci ve ikinci etap tamamlandı. Çalışmalar, özellikle en sorunlu bölgelerden başlatıldı. Eskişehir’de en riskli bölgeler, 1999 öncesi yapılmış, genellikle 8 katlı, bitişik nizam binaların olduğu ve alt katlarının sonradan ticari alana dönüştürüldüğü yerlerdir. Özellikle Porsuk çevresi bu kapsamda yer alıyor. Geri kalan bölgeler de elbette önemli, ancak ilk etapta en riskli bölgeler ele alındı. Bu etaplarla ilgili hazırlanan raporun sonuçlarını önümüzdeki ay belediye meclisine sunmaya hazırlanıyoruz. Önce belediye meclisini rapor hakkında bilgilendireceğiz, ardından şehir genelinde bir bilgilendirme yapacağız. Bu raporu strateji belgesi haline getirerek Bakanlığa sunacağız. Sonrasında, bu sürecin yalnızca bir yerel yönetimin veya herhangi bir kurumun tek başına çözebileceği bir konu olmadığını vurgulamak istiyoruz. Son yaşadığımız büyük depremden sonra, afetle ilgili illerde çok ciddi koordinasyon toplantıları yapıldı. Bu süreçte herkes bir parça olmalı. Bakanlık, acil dönüşüm gereken yerleri belirleyip, yöntem ve yol haritasını oluşturacak. Belirli yerlerde belediye devreye girecek, bazı yerlerde TOKİ aracılığıyla çalışmalar yapılacak ya da Bakanlık kendisi süreçleri yürütecek. Daha önce 8 mahalleyi kapsayan büyük kentsel dönüşüm alanı projesinin iptal edilmesi Eskişehir için kaçırılmış bir fırsattı. Ancak geçmişte takılıp kalmadan, yeni bir yol haritası belirlemek için harekete geçtik. Bu süreçte tüm kurumların sorumluluk alması, birbirini suçlamak yerine koordinasyon içinde hareket etmesi gerekiyor. Bu şekilde kentsel dönüşüm sürecini en kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”
İMAR SORUNU BİTECEK
Başkan Ünlüce, Yeşitpe’nin imar sorununun halledildiğini belirterek, imar sıkıntıları konusunda şöyle konuştu: ”Seçim döneminde yaptığımız mahalle ziyaretlerinde en çok dikkat çeken sıkıntılı bölgelerden biri Yeşiltepe oldu. Tabii ki başka mahallelerimizde de benzer sorunlar var, ancak hepsiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İlk olarak, Mayıs ayında Tepebaşı Belediyesi tarafından meclise getirilen konu Yeşiltepe ile ilgiliydi. Yeşiltepe için kapsamlı ve güzel bir planlama çalışması yapıldı. Bu planlama, ilçemiz belediyesi tarafından yürütüldü ve çalışmalar bizlerle de paylaşıldı. Aramızda ortak bir koordinasyon sağlandı. Şimdi bu planlama, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulacak. Yeşiltepe için gerçekten planlı, düzgün ve aylık nizamda, ada bazlı çözümler içeren güzel bir imar planı oluşturuldu. Mahalle halkını da bu süreçte bilgilendirmeyi ihmal etmedik. Zaman zaman onlarla bir araya gelerek yapılan çalışmaları kendilerine aktardık. Bundan sonraki hedefimiz, diğer mahallelerdeki imar sorunlarını da sırayla çözmek. Bu dönemde, hiçbir mahallemizde imar sorunu kalmasın istiyoruz. Yeşiltepe ile bu sürecin ilk adımını atmış olduk.”
YA TRAMVAY YA METROBÜS
ESTÜ’ye tramvay gitmesi için çalıştıklarını ancak, havaalanındaki teknik sorunlar nedeniyle tramvayın gidemeyeceği durumda oraya metrobüs gideceğini belirterek, Eskişehirsporlu olduğunun altını çizdi. Eskişehirspor konusunda şunları söyledi: ”Ben her zaman bir Eskişehirspor taraftarıyım. Futbolla ilgili çok ilgim olmadı geçmişte, ancak Eskişehirspor’un bayraklarını şehrimizde görünce içimde hep bir heyecan uyanır. Maç günleri şehrin canlanması, o coşku gerçekten çok güzel bir his. Özellikle Eskişehirspor’un eski günlerinden kalan o retro havasını hep bilirsiniz. Bu dönemde, o heyecanı biraz daha görünür hale getirmek için tramvaylara da yansıtmak istedim. Çünkü tramvaylar şehrimizde çok yoğun kullanılıyor. Tramvaya binenlerin Eskişehirspor’un bayraklarını, balonlarını, renklerini görmesi, marşlarını dinlemesi ve şehrin maç günleri adeta coşmasını çok istiyorum.Elbette, belediyelerin mevzuatları var ve bu mevzuatlar çerçevesinde elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bu desteğin dışında, manevi destek de çok kıymetli. Özellikle EsEs durağının yapılması konusunda sosyal medyada sıkça çağrılar oluyordu. Bu kadar büyük bir ses getireceğini tahmin etmemiştim, ancak çok güzel bir sonuç ortaya çıktı. Şehrin kalbinin attığı Köprübaşı bölgesinde, en çok kullanılan duraklardan birinde böyle bir düzenleme yapmak, gerçekten çok anlamlı oldu. “Köprübaşı’nda buluşalım” yerine artık “EsEs durağında görüşelim” kavramının yerleşmesi beni çok heyecanlandırıyor. Maçları takip etmeye çalışıyorum, fırsat buldukça maçlara da gidiyorum. Eskişehirspor’daki yönetimden arkadaşlar ve taraftar grupları zaman zaman ziyaret ediyorlar. Onlarla bu heyecanı yüksek tutmak adına görüşmeler yapıyoruz. Gerçekçi olmak gerekirse, Eskişehirspor için bu yıl ve önümüzdeki dönem kolay olmayacak, ancak manevi destekle bu ruhu yeniden canlandırabiliriz. Şehrin tüm bileşenleri bir araya gelirse, üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey olduğunu düşünmüyorum. Özellikle, Eskişehirspor’un 30 binden fazla kişinin izlediği o özel maçını unutmak mümkün değil. Bence bu, Eskişehir için çok değerli bir andı ve adeta bir kırılma noktası oldu. Eskişehirspor’un ruhunu ve o günlerin heyecanını tekrar canlandırmak için hep birlikte hareket etmeliyiz.”