Eskişehir’e ve Emirdağ’a atalarının yüzyıl önce Tuna boylarından gelmesine rağmen, Ümraniyeliler kültürlerini yaşatıyorlar. Bu yıl ki şenlik Tepebaşı’nın Bahçelievler Mahallesindeki 23 Nisan Belde evinde yapıldı. Bahçelievler Mahallesindeki belde evi, Balkan Türklerini almadı. Derneğin üyesi kadınlar konuklar için kırma ve dızmana ile çeşitli Balkan Türklerinin ünlü yemeklerini hazırlayarak, ikram ettiler. Emirdağlı Doç. Dr. Ünal Ayrancı, Türk Müziği korosundaki Balkan Türklerini de helva gecesine getirdi. Şair İsmail Gül şiirlerini okudu. Saz üstatları Salim Aydın ile Sadettin Küçükçolak ve Erkan Üçdallar Balkan havaları ile Emirdağ’ın havalarını çaldı. Yine federasyona bağlı Bahçecikliler Derneği Başkanı Ahmet Bacak, sesi ile helva gecesine renk kattı.
Ataç da helva çekti
Balkan Türküleri ile salonu dolduran kalabalık kâh hüzünlendi. Kâh güldü. Ümraniyeler Dernek başkanı Faruk Tomak, konukların karşılanmasından, helvanın malzemelerinin hazırlanmasına kadar her şey ile bire bir ilgilendi. Herkes ellerini güzelce yıkadı. Helvalar çekildi. Una şeker karıştırarak, simit büyüklüğüne getirilen helva hamuru herkesin çekmesi ile büyüyor. Tel tel oluyor. Ataç da, bayağı çaba gösterdi. Ayrıca, halka halka büyüyen helva hamurunu koparana cezada var. Bereket Ümraniyelilerin helva gecesinde kimse hamuru koparamadı. Sonuçta, herkese helvayı yedi.
Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonuna bağlı Ümraniye ve Çevre Köyleri Dayanışma Derneği ' nin düzenlemiş olduğu kültürümüze ait bir gelenek olan çekme helva etkinliğine katılanlar, geceden ayrılırken Balkan mutfağının gücüne şapka çıkardılar. Dernek başkanı kral Faruk lakaplı, Faruk Tomak’a teşekkür ettiler.
Can HACIOĞLU