Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu süreçteki sorumluluk belediyelere verildi.
Yasayla, Hayvanları Koruma Kanunu'na "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenerek, sahipsiz hayvanların toplanması ve bakımı sırasında bu unsurların dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.
Düzenlemeyle, "yakala-kısırlaştır-sal" yöntemi kaldırılarak, hayvan bakımevlerinin tanımı da güncellendi. Bu tanım, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak belirlendi.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerinde toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması esası kabul edildi. Bu kapsamda, bakımevleri dışında hayvanlara bakmak isteyen kişilerin yasal sorumluluklarını üstlenmeleri gerekecek.
Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmalarını sağlamak için hayvan bakımevleri kurması ve buralarda bakım, tedavi ve eğitim çalışmaları yapması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunluluğu getirildi.
Teşvik ve idari tedbirlerle, bakımevlerine alınan ve tehlike arz eden hayvanların, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında ötenazi yapılmasına izin verildi. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanlara yönelik yürüttükleri iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri almaya yetkili kılındı.
Hayvanları koruma yükümlülüklerine uymayan kişilerin hayvan bulundurmaları yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Sahipli hayvanını terk edenlere ve sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ciddi idari para cezaları uygulanacak. Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Hayvan sahiplerinin, kedi ve köpeklerini en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekecek.
Bu yasa değişikliği, sokakta bakıma muhtaç sahipsiz hayvanların bulunmaması hedefi doğrultusunda, belediyelere ve ilgili kurumlara ciddi sorumluluklar ve yaptırımlar getirdi. TBMM Genel Kurulu, kanun teklifinin yasalaşmasının ardından tatile girdi. Meclis, 1 Ekim'de tekrar toplanacak.