Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913-1915 yıllarında Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da askeri ataşe olarak bulunduğu sırada gittiği Sofya Opera ve Balesi onun anısına Türkiye’ye geldi. Atatürk’ün Sofya’da izlediği ilk opera eserlerinden olan ‘ Tosca’ Ankara Opera ve Balesinin sahnesinde sergilendi. Aynı eser 11 Kasım da İstanbul’da da sahnelenecek. Bulgaristan Türkiye Büyükelçisi Anguel Tcholakov, operanın sahnelenmesinden önce salonu dolduran Ankaralılara yaptığı konuşmada,” Opera turunun ilham kaynağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük devlet adamı vizyoner ve Bulgaristan'ın dostu Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bugün sahnelenen opera oyunu Atatürk'ün Sofya yıllarındaki izlerine duygusal ve sembolik bir yolculuktur” dedi. Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu ile kısa adı ESBALGÖÇ olan Eskişehir Balkan Göçmenleri üyeleri de izledi.

"Çok mutluyuz"

Bulgaristan Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle Atatürk’ün en sevdiği opera oyunların başında gelen ‘Tosca’ Opera oyunu, Sofya Opera ve Balesi tarafından Ankara’da sahnelendi. Oyun İstanbul’da da sahnelenecek. Oyuncular, 100 yılı aşın bir süre önce Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün ilk kez Sofya’da izlediği opera eserini, onun anısına Türkiye’de sahnelenmekten çok mutlu olduklarını söylediler.

İki Cumhurbaşkanının eşi destek verdi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun Yüzüncü Yılı nedeniyle 160 dakikalık, üç perdelik opera eseri Tosca 1900 yılında İtalyan G.Puccını tarafından yazıldı. Atatürk’ün 1913 ile 1915 yılları arasında Bulgaristan’da görev yaparken, operaya ilgi duyan Atatürk, anısına Türkiye’de sahnelenen Tosca oyunu izledikten sonra, çevresine “ Bizde opera olmadığı için, savaşlarda sürekli yeniliyoruz” dediği biliniyor. Sofya Opera ve Balesi tarafından sergilen Tosvca operası eserini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in eşi Desislava Radeva’da destekledi. İki Cumhurbaşkanının eşleri Ankara’daki oyunda hazır bulundu.

Gelir depremzedelere

Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov, Ankara Operasında verdiği resepsiyonda yaptığı konuşma da” Operamız Türkiye’ye gelmesinin ilham kaynağı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük devlet adamı vizyoner ve Bulgaristan'ın dostu Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk'ün Sofya'da askeri ateşe olarak görev yaptığı yıllarda, kentin kültürel yaşamına aktif olarak katıldı. Bu opera eseri Atatürk'ün Sofya yıllarındaki izlerine duygusal ve sembolik bir yolculuktur. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti için olduğu kadar Bulgar-Türk dostluğu açısından da son derece sembolik bir yıl. Birlikteydik, birlikte benzeri görülmemiş siyasi bir diyalog ve ticari ekonomik işbirliği seviyesine ulaştık. Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın 10. yıl dönümü vesilesiyle hep birlikte kutlama yaptık. Dostlar, sadece sevinçlerde ve başarılarda değil, aynı zamanda üzüntülerde de birliktedirler. 6 Şubat akşamı Adana Havalimanı'nda ve takip eden günler ve haftalarda da birlikteydik. Kurtarma birliklerimiz yıkıcı depremden etkilenen bölgelerde, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla birlikteydi. Böyle olması gerekirdi, dost kara günde belli olur. Operanın geliri de depremzedeler için harcanacak” dedi. Tosca, 1913-1915 döneminde Bulgaristan'ın başkenti Sofya’da askeri ataşe olarak bulunduğu sırada Bulgar Opera Topluluğunun temsillerini sık sık izleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği operalardan biri olarak biliniyor.Ankara sahnelenen önümüzdeki Cumartesi günü İstanbul’da da sahnelenecek olan Tosca operasının müzik direktörlüğünü de çifte vatandaş olan Sunay Muratov üstlendi. Atatürk anısına Türkiye’ye gelen Sofya opera ve balesinde, "Floria Tosca" rolünde Radostina Nikolaeva, "Mario Cavaradossi" rolünde Kostadin Andreev ve "Baron Scarpia" rolünde Ionut Pascu sahne aldı.

Eskişehirli göçmenlerde izledi

Türk kökenli Bulgaristan doğumlu dünyaca ünlü sanatçı Yıldız İbrahimova’da Ankara Devlet ve Operası’nın Ankara sahnesinde Tosca opera eserini izledi. İbrahimova, Atatürk’ün ruhu önünde eğildiğini belirterek,” Bulgaristan ile Türkiye arasenda güçlü bağlar var. Atatürk de bu bağlara katkıda bulunmuştur. Cumhuriyet’in 100. Yılındaki bu organizasyon iki ülke arasında dostluğu pekiştirdi” dedi. Yıldız İbrahimova, Eskişehir Muhacir Dernekleri ve Eskişehir Balkan Göçmenleri Derneği başkan ve üyeleri ile opera eserini izledi. Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu Başkanı Kadri Ay ile ESBALGÖÇ Başkanı Habibe Aydın, Atatürk’ün anısı önünde eğildiklerini ve Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü olduğunu bir kez daha anladıklarının altını çizdi.

Can HACIOĞLU

Kaynak: 2Eylül Haber