Cengiz Holding'in alt kuruluşu Eti Bakır Anonim Şirketi, 1 Temmuz'da Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmuştu. 15 yıllık projede senede yaklaşık 12 milyon ton kazı yapılması, patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın ve gümüş çıkarılması hedefleniyor. Ancak vatandaşlar bu projeye karşı.

Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut mahallesinde yaşayan Dilek Kısa isimli bir vatandaş şu ifadeleri kullandı;

“Alpagut’u büyük bir tehlike bekliyor. Bizim topraklarımızın üstü altından daha değerli. İstanbul ve Ankara’ya giden meyve sebzeler bizim yöremizde yetişiyor. Bizim topraklarımız çok değerli ve ziyan olmasını istemiyoruz. Biz madencilik faaliyetlerine karşı insanlar değiliz. Ancak bizim topraklarımız çok kıymetli. Madencilik burada olmaz. 12 ay üretim yapıyoruz biz bu topraklarda. Akdeniz iklimine sahibiz. Hiç kıymet bilmiyorlar. Mesele siyasi değil. Mesele Mihalgazi Alpagut meselesi. İnsanları kandırıyorlar. Madenlerin Çok büyük kısmının ilçemize kalacağını zannediyorlar. Bizim topraklarımızı mahvedecekler. Tarım faaliyetleri bitecek. Biz seralarımız ile ünlü bir yeriz. Eken biçen insanlar yaşıyor bizim orada. Kent merkezine göçmek zorunda kalacak. Burada düzenli maaşları olmazsa geçinemezler ki. Psikolojik sorunlar da peşinden gelir. Hükümetimizden ricamız bizleri rahat bıraksınlar. Kanser olmak istemiyoruz. Mis gibi havamızı bozmayın.”

TUĞBA AKTAY

Kaynak: Tuğba Aktay