ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’da bir ABD televizyonuna verdiği röportajda gündeme dair açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’nın statüsü konusundaki görüşlerine destek veren Rubio, "Umuyorum ki o kanal konusunda olması gerektiği gibi, yani Amerika Birleşik Devletleri ve Panama'nın ortaklaşa çalıştığı, herkesin kullanımına açık, hiçbir yabancı gücün bunu bize karşı kullanıp, içinden geçmemizi engelleme yetkisine sahip olmadığı bir noktaya geri dönebiliriz. Çünkü bunun aksi yıkıcı sonuçlar doğuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"Hiçbir seçeneği dışlamayacağım"
Sorunun çözümü için masada çok sayıda seçeneğin olduğunu vurgulayan Rubio, "Hiçbir seçeneği dışlamayacağım. Ancak öncelikle, Çinlilerin ve şirketlerinin kanal alanının etkili kontrolünü sürdürmesini kabul edemeyiz. Ve bunun olması gerekiyor. Oldukça nettim ve önümüzdeki günlerde bunu yeniden teyit edecek ek adımlar göreceğimizi umuyorum" ifadelerini kullandı.
"USAID, hükümet kurumu olmadığına inanıyor"
Hükümet Verimliliği Departmanı'nın (DOGE) başındaki Elon Musk’ın Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) "suç örgütü" olarak değerlendirdiği ve kapatılması gerektiğini savunduğu hatırlatılan Rubio, USAID’e eleştiriler yöneltti. "Temelde kendilerinin bir ABD hükümet kurumu olmadığına inanan, dışarıda olduklarını düşünen, vergi mükelleflerinin parasını ulusal çıkar için olsun veya olmasın küresel bir hayır kurumu olarak harcadıklarını düşünen bir yapıya dönüştüler" diyen Rubio, "USAID aracılığıyla yaptığımız ve yapmaya devam etmemiz gereken şeyler var. Bunların Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla mı yoksa reforma tabi olmuş bir USAID aracılığıyla mı daha iyi olacağına karar vermemiz gerekecek. Üzerinde çalıştığımız süreç bu" şeklinde konuştu.
Dış yardımlar konusunda "ulusal çıkar" vurgusu yaptı
ABD’nin dış yardımları durdurmasının nüfuz konusunda Çin’e karşı bir dezavantaja yol açmayacağını belirten Rubio "Her şeyden önce, bunu artık yapmıyorlar. Yapsalardı, bu alanlarda bizimle rekabet ediyor olurlardı. Ama demek istediğim şu: Bunu yapsalar bile, Çin orada olsun ya da olmasın, ulusal çıkarlarımıza aykırı olan veya ulusal çıkarlarımızı ilerletmeyen şeyleri neden finanse edelim?" diye sordu.
Rubio: "Kanada ile komşuyuz, komşu olacağız"
Sorulan bir soru üzerine ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada'nın ülkenin 51. eyaleti olması gerektiği yönündeki sözlerini de değerlendiren Rubio, "Açıkçası, biz Kanada’yı eyalet yapmaya yönelik bir müzakereye dahil değiliz. Bence şu anda odaklandığımız şey, önümüzdeki en önemli konu gümrük vergileri. Bunun onlarla olan ilişkilerimiz üzerinde açık bir etkisi olacak. Hala komşuyuz. Her zaman komşu olacağız" ifadelerini kullandı.
"İran’a daha fazla baskı uygulamamız gerekiyor"
Rubio, "ABD’nin İran’a azami baskı politikasına geri dönüp dönmeyeceğine" ilişkin bir soruyu da yanıtladı. İran’a ek yaptırım sinyali veren Rubio, "İran'a, faaliyetlerini durdurana kadar daha fazla baskı uygulamamız gerekiyor. Bu faaliyetler nelerdir? Eninde sonunda bir nükleer silaha ulaşmaya çalışıyorlar" dedi.