Dünya genelinde insan ömrü uzarken, bilim insanları 2030 yılına kadar 100 yaşını aşan bireylerin sayısının 1 milyonu bulacağını öngörüyor. Sağlıklı bir yaşam için beslenmenin kritik bir faktör olduğunu vurgulayan Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Klinik, Nütrisyon ve Poliklinik Diyetisyeni Dr. Dyt. Dilan Barlin Ünaldı, longevity beslenme modelinin bu süreçte etkili olduğunu belirtti.
Dr. Ünaldı, longevity beslenme modelinin kronik hastalıkları azaltarak sağlıklı yaşlanmayı desteklediğini ve bitkisel bazlı beslenmenin ön planda olduğunu söyledi. "Sebze, baklagiller, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar bu beslenme modelinin temel taşlarıdır. Rafine şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır" dedi.
Aralıklı oruç ve kalori kısıtlamasının hücresel yaşlanmayı yavaşlatabileceğini belirten Ünaldı, gece açlık süresinin uzun tutulmasının vücudun kendini onarma mekanizmalarını desteklediğini ifade etti. Ancak bu tür beslenme yöntemlerinin bireysel sağlık durumuna göre planlanması gerektiğini de vurguladı.
Sağlıklı yaşlanma için sadece beslenmenin yeterli olmadığını belirten Dr. Ünaldı, "Düzenli fiziksel aktivite, stres yönetimi ve sosyal ilişkiler de uzun ömür üzerinde büyük etkiye sahiptir" dedi.