Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 100 günlük icraat programını açıkladı. Program kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen projelerden bazılarının hızla tamamlanacağı belirtildi. Bu projelere ek olarak da bir dizi yeni proje için de düğmeye basılacağı belirtildi.
Peki Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 100 günlük icraat programı kapsamında, neler var. Ben de bugün kısaca o konuları sizlerin dikkatine sunmak istiyorum. Anadolu Ajansı’nca konuyla ilgili yapılan derlemeyi sizlerle paylaşıyorum.
> Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın koordinasyonunda, Ar-Ge'den yüksek teknolojili milli ürünlere, model fabrikalardan bölgesel kalkınmaya kadar bir dizi projede hızlı yol alınması planlanıyor.
> Yapılan planlama çerçevesinde, 100 günlük süreçte Ar-Ge merkezlerinin sayısı yüzde 9 artırılarak 952'den bine, tasarım merkezlerinin sayısı yüzde 8 artırılarak 234'ten 275'e çıkarılacak.
> Yatırımcılara yatırım teşvik belgesi verilmesiyle ilgili tüm işlemler elektronik ortamda sağlanacak, kullanıcılar E-TUYS kapsamında firmalar adına yetkilendirilecek.
> Bilim İnsanlarının Yurda Dönüş Seferberliği Programı ilan edilecek. 500 "Sanayi Doktora Programı" öğrencisi desteklenecek.
> Bu dönemde, "Türkiye Uzay Ajansı"na ilişkin süreç de hızlanacak. Ajansın kuruluşuna yönelik mevzuat çalışmaları tamamlanacak.
>Yerli teknoloji geliştirme projelerine ilişkin, Türksat 6A, İMECE ve MİYEG projelerinin ön tasarım ve kritik tasarım aşamaları tamamlanacak. Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Araştırma Merkezinin (OPMER) açılışı yapılacak. Milli Termik Santral Kükürt Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi (MİLKAS) Projesi ile yerli ve milli baca gazı arıtma sistemi kuruluş aşamasına getirilecek. Medikal Metroloji Araştırma Laboratuvarı kurulumu tamamlanıp test, ölçüm ve doğrulama hizmetleri sunulmaya başlanılacak.
> Yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için, "Yüksek Teknoloji Destek Programları" başlatılacak. Bu kapsamda, "Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu" kapsamında kurulacak fon şirketleriyle protokoller imzalanacak. Belirlenecek yüksek teknoloji platformundan her biri için 50 milyon liraya kadar destek sağlanacak. İlk kez Sanayii Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) desteği çağrısı açılacak.
> Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere destek sağlanacak. KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan 162 proje değerlendirilecek. Yüksek teknoloji alanlarında yeni girişimcilere 360 bin liraya kadar destek verilecek. KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında, 4 bin 155 imalat ve 357 yazılım sektöründen proje başvuruları sonuçlandırılacak. Yerli Makine Teçhizat Destek Programı kapsamında toplamda 100 milyon lira destek alacak yaklaşık bin işletme belirlenecek. KOBİ Tekno Yatırım Destek Programı kapsamında 139 projenin değerlendirilme süreci tamamlanacak.
> Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (model fabrikalar) Ankara ve Bursa'da hizmete açılacak. İzmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konya'daki model fabrikaların kurulum çalışmaları başlayacak.
> Günde 120, yılda 1 milyon kişiye hizmet verecek Zemin İstanbul'un destek sözleşmesi imzalanarak proje faaliyetleri başladı. Fiziksel mekanın açılışı yapılacak.
> Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi Projesi ile 70 ülkenin dahil olduğu iş birliği ağının merkezi İstanbul'da açılacak.
> 81 ilde 20 bin öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, STK'ler ve TÜBİTAK iş birliğiyle 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi'nin kuruluş sözleşmeleri imzalanacak.
> Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Master Planı çalışması tamamlanacak. Karasu münferit yatırım yerinde savunma sanayisine yönelik 222 hektarlık alan üzerinde üretim tesislerinin temeli atılacak.
> Sivil ve askeri araçların test, belgelendirme ve Ar-Ge ihtiyaçlarını karşılamak üzere Kara Araçları Test Merkezi fizibilite çalışmaları tamamlanacak.
Yazarın Diğer Köşe Yazıları
Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı
- Şenol Çakır
- 11.2.2019
Ranta dönüştüren varsa cezasını çeker
- Şenol Çakır
- 4.2.2019
Savunma ve havacılık sanayisi ile...
- Şenol Çakır
- 14.1.2019
Bir kez daha gurur duyduk
- Şenol Çakır
- 7.1.2019
TÜLOMSAŞ’ın başarıları katlanıyor
- Şenol Çakır
- 24.12.2018
‘Belediye ekmeğini çöpten kazanacak’
- Şenol Çakır
- 17.12.2018
Herkes bu yatırımlara ayak uydurmalı
- Şenol Çakır
- 10.12.2018
Çiftçiye destek projeleri
- Şenol Çakır
- 3.12.2018
Firmalar için bir dönüm noktası
- Şenol Çakır
- 26.11.2018
Diğer Yazarların Köşe Yazıları
Hatalı parklarla trafiği çileye dönüştürüyoruz
- Mehmet Önel
- 8 saat önce
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
- Murat Atikel
- 8 saat önce
Sen insan mısın be kadın!
- Bircan Deniz Savcı
- 8 saat önce
Külahımın tarafsızı!..
- Hakkı Kutlu
- 8 saat önce
Eskişehir’de çöp sorunu nasıl çözülür
- Mehmet Önel
- 15.2.2019
Sakallı ve Tuç da söz vermişti
- Murat Atikel
- 15.2.2019
Atatürk’ten miras program var
- Can Hacıoğlu
- 15.2.2019
Üretmeden tüketiyoruz
- Bircan Deniz Savcı
- 15.2.2019
Ters referans...
- Hakkı Kutlu
- 15.2.2019
Henüz yorum yok